TOEGANGSCONTROLE

Toegangscontrole is WIE, WAAR en WANNEER naar binnen mag en registreren en opvragen van WIE, WAAR en WANNEER naar binnen is geweest.
Soms volstaat het om dit niet al te uitvoerig door te voeren. Bijvoorbeeld kan het zijn dat een horecabaas enkel toegang tot de drankenstockage wil verlenen aan zijn medewerkers, zonder dat daar zomaar iedereen binnen kan lopen. Een alleenstaand codeklaviertje gekoppeld aan een elektrische vergrendeling van die deur kan dan volstaan.

Uiteraard mogen dan geen buitenstaanders die code te weten komen. Voor iets veiligere toepassingen kan er ook gebruik gemaakt worden van een kaartlezer. De medewerker moet dan een sleutelhanger of badge op enkele centimeters voor de lezer presenteren om de deur te ontgrendelen.

Indien het nog veiliger moet is ook de combinatie van badge en code een mogelijke oplossing. Dan zijn er ook nog de biometrische lezers, zoals vingerscanners of zelfs iris scanners.

In grotere bedrijven of complexen is een zeer doorgedreven toegangscontrole systeem onmisbaar. De stroom van medewerkers, bezoekers, leveranciers, en zelfs goederen kan dan opgevolgd worden. Bijkomstig heeft dit ook het voordeel dat, bij brand, een nauwkeurige evacuatie van het gebouw kan gedaan worden. Lijsten van aanwezigen op het moment van evacuatiealarm maken die taak iets overzichtelijker.

Stel nu dat de horecabaas dan ook nog wil weten wanneer, welk personeelslid in de drankenstockage is binnen gelopen, dan moet er een iets uitgebreider systeem worden geplaatst, waarbij een logboek bijhoud wie er wanneer is binnen gegaan. Daarbij is er dan ook nog de mogelijkheid om beperkingen in te bouwen ...